Από τη σύστασή του κι έως το ξέσπασμα του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου ο Σ.Σ.Β. βρισκόταν στην πρωτοπορία του αθλήματος με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή τριών αθλητών του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι. Αντιπρόεδρός του διατέλεσε ο αείμνηστος Αργυρός Ολυμπιονίκης της Αμβέρσας το 1920, Ιάσων Σάππας.

Στα επιτεύγματα της νεότερης ιστορίας του, η οποία σημαδεύτηκε από την αποστέρηση της ακίνητης περιουσίας του, περιλαμβάνονται η καθιέρωση στον Βόλο πανελλήνιων αγώνων όλων των κατηγοριών, η ένωση της σκοπευτικής οικογένειας (σταθερός και πήλινος στόχος), η εισαγωγή του ολυμπιακού αθλήματος της τοξοβολίας, η ανανέωση κι ο εμπλουτισμός του οπλισμού του, η συμμετοχή των αθλητών του στις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις.

Όλα τα παραπάνω καθιέρωσαν τον Σ.Σ.Β. στους κορυφαίους συλλόγους της χώρας. Από το 2001 και κάθε χρόνο για το άθλημα της σκοποβολής κατατάσσεται σταθερά στις τρεις πρώτες θέσεις των Επαρχιακών Πανελληνίων Πρωταθλημάτων (1ος τα έτη 2005, 2006, 2009). Σημαντικότατες διακρίσεις λαμβάνει και στη τοξοβολία

 

«ΕΘΝΙΚΟ» ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ

Τα Δ.Σ του Συλλόγου μας από το 1954 έως το 1979,  με αίσθηση προσφοράς στην αθλητική νεολαία του Βόλου, παραχώρησαν με δωρητήρια συμβόλαια στη Γ.Γ.Α 43.000 τ.μ, ιδιόκτητης ακίνητης περιουσίας, με σκοπό να κατασκευαστούν οι σημερινές αθλητικές εγκαταστάσεις του Ε.Α.Κ Βόλου (Εθνικό Στάδιο, Κολυμβητήριο, Βοηθητικό σταδίου, Γήπεδο αντισφαίρισης (τέννις), Γήπεδο ποδόσφαιρου και ένα σύγχρονο Σκοπευτήριο.

Το Εθνικό Σκοπευτήριο, στο οποίο εδρεύει ο Σύλλογός μας, αναγορεύτηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 σε Προπονητικό Κέντρο, χωρίς ωστόσο να λάβει ποτέ τις σχετικές επιχορηγήσεις.